Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa svamptorken för 2021


Med en svamptork är det enkelt att torka sin egen mat. Namnet har de fått eftersom de ofta används för att torka svamp, men sanningen är att du kan använda den till en mängd olika livsmedel. Förläng till exempel livslängden på frukt, bär och örter. Nedan får du vägledning inför köpet.

Bäst i test
Steba
ED5
Håll koll på allt du torkar
Bästa Premium
Excalibur
EXD-9
Professionell kvalitet hemma
Bra val
Severin
OD 2940
Omtyckt modell med flera brickor
Populärt val
WMF
04.1525.0011
Bra för dig som vill prova göra müslibars
Bästa budget
Princess
112380
Bra nybörjarmodell
Bäst i test
Bäst i test

Steba
ED5

Håll koll på allt du torkar

Steba
ED5

Håll koll på allt du torkar

Produktegenskaper

 • Genomskinligt lock
 • 5 brickor
 • Temperatur: 40 - 70ºC
 • Tidkontroll: 1 - 36 timmar

Produktöversikt

Steba ED5 har har ett genomskinligt lock och hölje som gör att du lätt kan hålla koll på hur dina livsmedel torkas. Efter du blivit bekant med maskinen kan du dock använda den inbyggda tidskontrollen och låta maskinen sköta sig själv. Timern går att ställa in på 1 - 36 timmar. Via den lilla displayen på framsidan håller du koll på vilken temperatur maskinen är inställd på.
Produkten kommer med 5 genomskinliga brickor som kan användas individuellt eller tillsammans. Måtten på maskinen är 33,5 x 26,5 x 28,5 cm. En bra maskin för dig som ska börja torka livsmedel i mindre skala.

Se priser på Steba ED5


Bästa Premium
Bästa Premium

Excalibur
EXD-9

Professionell kvalitet hemma

Excalibur
EXD-9

Professionell kvalitet hemma

Produktegenskaper

 • Nio brickor
 • Jämn temperatur
 • Timer
 • Temperatur: 35 - 74ºC

Produktöversikt

Excalibur EXD-9 är en riktig värstingmodell för dig som har lite högre krav på din tork. Maskinen ger dig professionell kvalitet direkt i hemmet, och kan hjälpa dig lyfta din matlagning till nya höjder.

Temperaturkontrollen kan ställas in från 35 till 74ºC och fläkten är placerad på baksidan vilket gör att luftcirkulationen är utmärkt. I och med att Excalibur kan hålla så jämn temperatur genom alla lager blir användningsområdet mycket större än hos många andra maskiner på marknaden. Om du använder dig av bakplåtspapper på brickorna kan du till exempel göra perfekta maränger och göra fruktremsor av olika puréer.

Med hela nio brickor har du kapacitet att torka en stor mängd livsmedel på samma gång. Brickorna monteras framifrån, likt en ugn, och med en genomskinlig lucka håller du lätt koll på det du torkar. Likt andra modeller från Excalibur har EXD-9 en timer med automatisk avstängning som låter maskinen sköta sig själv.

Se priser på Excalibur EXD-9


Bra val
Bra val

Severin
OD 2940

Omtyckt modell med flera brickor

Severin
OD 2940

Omtyckt modell med flera brickor

Produktegenskaper

 • Genomskinligt lock
 • Fem stapelbara brickor
 • Maxtemperatur: 70 - 85°C
 • Effekt: 250W

Produktöversikt

Flera kundrecensioner beskriver Severin OD 2940 som en prisvärd modell som är lätt att använda. Med fem brickor kan du välja att torka flera olika livsmedel på samma gång, eller ett åt gången, om du vill ha mer kontroll. Brickorna är av genomskinlig plast och är därför mycket lätta att rengöra.
Med en effekt på 250W får du en maxtemperatur på 85ºC på botten av maskinen och 70ºC på toppen. En bra idé kan därför vara att byta plats på brickorna medan du använder den, så att all mat får en jämn torkningsprocess. 
Severin startade i Tyskland 1892 och har gjort elektroniska hushållsapparater i 60 år. Severin menar att man står för okomplicerade och kvalitativa produkter.

  Se priser på Severin OD 2940


  Populärt val
  Populärt val

  WMF
  04.1525.0011

  Bra för dig som vill prova göra müslibars

  WMF
  04.1525.0011

  Bra för dig som vill prova göra müslibars

  Produktegenskaper

  • Temperatur: 30 - 70°C
  • LCD-display
  • Timer
  • Silikonform medföljer

  Produktöversikt

  WMF är ett tyskt märke som vunnit flera designpriser och denna svamptork är definitivt något du kan ha stående framme. Produkten kommer med fem rostfria brickor som sammanlagt ger dig en torkyta på 472,5 cm². Temperaturen kan ställas in till 30 - 70°C.

  På framsidan maskinen finner du en LCD-display som bland annat talar om vad temperaturen ligger på samt hur lång tid det är kvar om du ställt in den med timer. Dina senaste inställningar rörande temperatur och tid kan även sparas, så torkar du en och samma sak hela tiden underlättar det. Maskinen kan även ge ifrån sig en ljudsignal så du vet när tiden är ute.

  Med denna modell får du med en silikonform så du kan göra egna müslibars, samt två förvaringsburkar i olika storlekar.

  Se priser på WMF 04.1525.0011


  Bästa budget
  Bästa budget

  Princess
  112380

  Bra nybörjarmodell

  Princess
  112380

  Bra nybörjarmodell

  Produktegenskaper

  • Sex medföljande brickor
  • Temperatur: 40 - 70º
  • Anti-glid fötter
  • Strömindikator

  Produktöversikt

  Ett bra budgetalternativ för dig som vill prova torka mat, men inte vill lägga en allt för stor peng på din maskin. Torka allt från frukt och bär till fisk med denna livsmedelstork, och med justerbar temperatur på 40 - 70ºC kan du se till att all typ av mat torkas precis som du vill. Med sex medföljande brickor kan du välja att torka en eller flera saker samtidigt. Torken står stabilt med anti-glid fötter och har en strömindikator så du lätt ser om maskinen är påslagen.

  Se priser på Princess 112380


  Torkade livsmedel har en rad fördelar. Hållbarheten är lång, de tar upp lite plats och har låg vikt. Därför passar de bra på en campingtur eller fjällvandring. Självklart passar det även bra hemma, kanske som hälsosamma snacks eller för att piffa upp frukosten. Det finns även andra fördelar med att skaffa en torkugn:

  • Traditionella sätt tar ofta mycket plats och tid, till exempel att torka svamp på tidningspapper. Med en svamptork går allting mycket snabbare.
  • Produkten är bra för dig som är intresserad av trenden med raw food. Det handlar om att äta ren, hel och naturlig mat. Problemet med hög upphettning är att näringsämnen går förlorade. Torkning kan ofta göras vid lägre temperaturer och bevarar därmed mycket av näringen.
  • Har du en maskin så kan du göra egna kryddblandningar. Den kan användas för att torka färska örter som du till exempel odlar i trädgården.

  Vad du ska hålla utkik efter när du köper svamptork

  Det har dykt upp en hel del produkter på marknaden och särskilt som nybörjare är det svårt att välja. Ett bra tips är att gå igenom test och se vilka varumärken som utmärker sig. Här är några av de viktigaste faktorerna:

  • Temperaturintervall - Bra produkter har ett brett temperaturintervall som till exempel går från 40-75 grader. Ju bredare intervall, desto större chans att kunna hitta de optimala inställningarna för de livsmedel som du tänkt torka.
  • Plats i maskinen - Mäts ofta i antal våningar eller insatser. Ibland anges också total torkyta i kvadratmeter. Mycket plats ger dig mer flexibilitet om du tänkt torka stora mängder livsmedel samtidigt. Kanske har du haft ovanligt mycket tur när du varit ute och plockat svamp eller bär i naturen.
  • Enkel rengöring - Det är bra om maskinen har en genomtänkt design som gör att du lätt kan rengöra olika delar. Ett transparent lock är också bra så att du ser dina livsmedel när de torkar.

  Allra viktigast är att fundera över hur just ditt behov ser ut. Ska du bara använda maskinen till att torka en del egenplockad svamp emellanåt, så behöver du knappast någon värstingmodell. Är du däremot en riktig friluftsmänniska som kanske har ett eget stort trädgårdsland och verkligen tycker om torkad mat, då kan en stor torkugn vara en utmärkt investering. Det brukar inte vara särskilt stor skillnad i resultat mellan budgetval och premiumval när det handlar om den grundläggande funktionen. Snarare är den stora skillnaden att de dyrare modellerna har fler inställningar och större torkyta.

  Vilka livsmedel kan man torka?

  Det korta svaret är att du kan torka i princip allting som innehåller tillräckligt med vätska. Vanliga livsmedel att torka är svamp, grönsaker, bär och frukt. De har ett högt vatteninnehåll och lämpar sig väldigt bra för torkning. Det kan även gå bra att torka fisk eller kött, men det blir lite mer utmanande. Framför allt kan det kräva att maskinen har inställningar för högre temperaturer. Dessutom är det klokt att tänka till kring valet av kött. Här är några exempel på kött som kan lämpa sig för en torkugn:

  • Fågelkött.
  • Fläskkött med en fetthalt på under 10 %, till exempel kassler.
  • Nötkött utan mycket insprängt fett eller fettkappa.
  • Renskav eller hjortskav.

  Billig eller dyr svamptork?

  Fundera över hur mycket du tänker använda maskinen. Är det någonting som du bara planerar att använda vid några enstaka tillfällen, välj i så fall en billig modell. Har du däremot tänkt använda maskinen regelbundet och torka stora mängder livsmedel, välj då en påkostad modell av hög kvalitet. Med en livsmedelstork som visat sig vara bäst i test har du en apparat som garanterat klarar alla utmaningar och framför allt håller längre än de billigaste modellerna.

  Nackdelen är att de allra bästa produkterna kostar ett par tusenlappar. För en mer grundläggande maskin kan du komma undan med 500-1000 kr. Rådet är därför att undersöka vad du kan torka med olika modeller. Du kommer i regel långt med ett bra budgetval, men vill du ha en riktigt mångsidig maskin som klarar precis allt får du vara beredd på att öppna plånboken.

  Hur lång tid håller torkad mat?

  Det brukar röra sig om ett par månader upp till ett år. Hur som helst förbättras hållbarheten klart jämfört med mat som inte har torkats. Många upplever till och med att mat som de torkat håller i flera år. Ett tips är dock att vara försiktig, inte minst med animaliska produkter som kött och fisk. Dessutom måste du fortfarande tänka till kring förvaringen av torkade livsmedel. Förvara sådana livsmedel i förslutna glasburkar eller plastpåsar. De ska sedan placeras mörkt, svalt och torrt.

  Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

  Bagaren och Kocken WhiteAway KitchenTime Tretti.se CDON MediaMarkt Amazon.se

  Redaktionen
  Handlasmart.se
  redaktionen@handlasmart.se
  Innehåll i denna artikel