Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa pizzastenen 2024 – gör egen stenugnsbakad pizza hemma

Hemmagjord pizza är både godare och roligare att bjuda på. Med en pizzasten smakar d dessutom som den gör på restaurang. Vi har jämfört pizzastenar så du kan hitta den som passar dig bäst.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Eppicotispai
Pizzaset
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Helt pizzaset med lavasten och pizzaspade av björk.
Bästa runda
Anders Petter
Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Med praktiska handtag som gör den lätt att använda
Bästa keramiska
Kamado Sumo
Premium pizzasten
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Dubbelisolerad pizzassten som minskar risken för bränd botten.

Kolla in våra andra köpguider

Raclette
Paellapanna

Pastamaskin

Bäst i test
Bäst i test

Eppicotispai
Pizzaset

Helt pizzaset med lavasten och pizzaspade av björk.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Eppicotispai
Pizzaset

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Helt pizzaset med lavasten och pizzaspade av björk.

Produktegenskaper

  • Lavasten med pizzaspade av björk
  • Fungerar på grill, i ugn och gasolhäll
  • Kan steka mer än pizza
  • Kräver lite mer skötsel

Produktöversikt

Praktiskt set med pizzasten av lavasten och en medföljande pizzaspade av björk. Spaden gör det enklare att servera pizzan när den väl är färdig, och minimerar risken att du bränner dig.

Stenen kan användas på grill, gasolhäll och vanlig ugn. Du kan förutom att tillaga pizza på den även steka grönsaker, fisk och kött. Värm långsamt upp stenen och låt den svalna efter användning. Innan användning ska man tvätta den med saltvatten och smörja in den med olja som ska torka in i 24 timmar.


Bästa runda
Bästa runda

Anders Petter
Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm

Med praktiska handtag som gör den lätt att använda
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Anders Petter
Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Med praktiska handtag som gör den lätt att använda

Produktegenskaper

  • Kan användas i ugn och på grill
  • Praktiska handtag som gör serveringen enklare
  • Tillverkad i keramik

Produktöversikt

Denna populära pizzasten från Andres Petter gör det enkelt att lyckas med pizzan hemma! Använd den i ugnen eller på grillen för att göra dina egna pizzor som smakar som om de gjorts i en riktig stenugn.
Stenen är 38 cm i diameter, och med hjälp av de praktiska handtagen blir användningen enkel och du kan lättare servera pizzan när den är färdig. Stenen kan dock användas till mycket mer än pizza. Egentligen kan du tillaga alla typer bröd som har en kort gräddningstid och som kräver ett högt gradantal. Stenen är tillverkad av cordiertie-keramik, vilket är hållbart men kommer med tiden att mörkna.

Se priser på Anders Petter Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm


Bästa keramiska
Bästa keramiska

Kamado Sumo
Premium pizzasten

Dubbelisolerad pizzassten som minskar risken för bränd botten.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kamado Sumo
Premium pizzasten

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Dubbelisolerad pizzassten som minskar risken för bränd botten.

Produktegenskaper

  • Diameter: 35 cm
  • Dubbelisolerad
  • Material: Keramik

Produktöversikt

Denna pizzasten från Kamado Sumo kommer ge dig fantastiskt goda pizzor som smakar bättre än på pizzeria! Stenen kommer i två delar som monteras ihop med varandra när stenen ska användas. Detta ger stenen en slags dubbelisolering med en luftkanal i mitte så att du kan grädda pizzor utan att bränna botten. Stenen mäter 35 centimeter i diameter och är tillverkad helt i keramik.

Se priser på Kamado Sumo Premium pizzasten


bästa pizzastenen
Med en pizzasten kan du laga pizza som smakar som om den är gjord på en äkta italiensk pizzeria.

Hemmagjord pizza är både godare och roligare att bjuda på. Hela familjen kan vara med och man får lägga på sina favoritingredienser. Med en pizzasten blir den dessutom extra spröd och det känns som om den är gjord i en riktig stenugn. Pizzastenarna vi tagit fram är bäst i test och kommer lyfta din pizzabakning till nya höjder.

Vad är en pizzasten?

Enkelt förklarat så är det en platta gjord av sten som används vid tillagning av egen pizza. Stenen värms upp i förväg i ugnen eller på grillen. Därefter lägger du på pizzan och tillagar den. Eftersom stenen absorberat värme i ger den så kallad undervärme som hjälper till att göra pizzan riktigt krispig. Stenen absorberar också fukt från pizzan, vilket ser till att botten blir riktigt spröd.

Vad kan man tillaga på en pizzasten?

En pizzasten, har egentligen samma funktion som en baksten. Skillnaden är ofta formen. Pizzastenar är ofta runda men det finns även rektangulära stenar. Båda fungerar lika bra. Du kan tillaga pizza, tortillabröd, pitabröd, knäckebröd, tunnbröd och olika sorters matbröd på en pizzasten.

Det är enkelt att laga pizza direkt på grillen. Se bara till att har riktigt varm och en tålig pizzasten.

Så använder du en pizzasten

Att använda en pizzasten är egentligen rätt enkelt, med det kräver lite förberedelser. Vad du än använder för tillagningssätt är det viktigt att strö lite mjöl eller lägga på ett bakplåtspapper på stenen innan du lägger på pizzan. Gör du inte det finns det risk för att pizzan bränner fast.

Pizzasten i ugn

Det är mycket viktigt att pizzastenen är riktigt varm innan du lägger på pizzan på den. Sätt därför ugnen på 220°C. När ugnen blivit varm kan du lägga in stenen i ca 10-15 min i mitten av ugnen.
Under tiden kan du kavla ut degen och sätta samman pizzan. Lägg den sedan på stenen och låt den stå i ugnen till den fått en gyllenbrun ton, detta tar i regel bara några minuter. Du kan använda en spade för att ta ut pizzan.

Pizzasten på grill

Likt när du ska göra pizza i ugn, är det viktigt att stenen är tillräckligt varm innan du lägger på pizzan. Grillen måste vara glödhet och temperaturen måste ligga på runt 250-300°C innan du lägger på stenen. Olika typer av grillar behöver olika typ av förberedelser.

Kolgrill

Har du en kolgrill är det bäst att använda sig av briketter som drivmedel, då dessa håller jämnare och brinner inte ut lika fort som kolet gör. Ställ grillen för indirekt värme. Briketterna ska helst ligga som i en ring långt ut mot kanterna på grillen. På detta sätt finns det mindre risk att bränna pizzan. Så fort briketterna glöder kan du lägga på stenen. Låt den ligga i ca tio minuter med locket på. Lägg därefter på pizzan, och låt den gräddas tills den fått en gyllenbrun färg. Använd även locket när du tillagar pizzan, men sätt det på ventilation så att glöden inte dör.

Gasolgrill

Kör du din gasolgrill med en brännare ska den ställas in på den lägsta nivån möjligt. Har grillen flera brännare tänder du en av dem, men placerar pizzastenen ovanför en brännare som ej är tänd. Placerar du stenen över en tänd brännare blir det för varm och stenen riskerar att spricka. Lägg på pizzastenen med en gång och låt den sedan ligga tills grillen och stenen når 200°C. Mjöla stenen och lägg på pizzan, och låt den gräddas under lock tills pizzan fått en gyllenbrun färg.

Så väljer du rätt pizzasten

Pizzastenen är ofta tillverkad av någon form av sten. Det kan vara granit eller kalksten, lavasten och keramiskt material. Är stenen gjord av terrakotta kan den endast användas i ugn, den spricker nämligen på grillen. Stenen ska aldrig vara helt kall innan du sätter den i ugnen eller lägger den på grillen, då det kan göra så att den spricker.

Stenarna har ett mått som är anpassat för att passa en vanlig ugn men flera pizzastenar har även mått som passar för grillar. På just grillar passar stenmaterialet iolit bättre än till exempel granit, då graniten är ömtålig och absorberar för mycket värme. Det finns både runda och rektangulära pizzastenar. De rektangulära kan med fördel användas tillsammans med de färdiga pizzadegarna man kan köpa i butik.

Pizzastål eller pizzasten?

Pizzastål påminner på många sätt om en pizzasten, men är i stället tillverkat av värmevalsat stål. Detta gör att de väger mindre och står emot temperaturförändringar bättre än många pizzastenar. Många av pizzastålen är också utformade för att ha en något ojämn yta. På detta sätt får de ett optimalt luftflöde som säkerställer att pizzans botten blir krispig och spröd. En nackdel med pizzastålet är att det behöver en längre uppvärmning när det ska användas i ugn.

Så rengör du en pizzasten

En pizzasten kan rengöras genom att diskas med varmvatten, men utan diskmedel, innan första användningen. Gör sedan på samma sätt efter varje användning. Grövre smuts kan du ta bort med en borste eller svamp. Vissa rester bränns fast, och kommer med tiden göra stenen mörkare. Det är inget att göra åt och är helt naturligt.

Recept

Perfekt pizzadeg till pizzastenen

250 ml ljummet vatten
5 g jäst
5 g socker
50 ml olivolja
110 g durumvete
310 g vetemjöl
5 g salt

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt sedan socker, olivolja och mjöl. Mjölet tillsätts lite åt gången, efter att du siktat samman de två mjölsorterna.

Knåda samman till en deg och tillsätt salt. Dela degen i fyra bitar, och rulla dem till bollar. Lägg på bakplåt och täck med plastfolie. Låt jäsa i kyl i minst två timmar.

Tomatsås till pizzan

1-2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
60 g tomatpuré
100 ml olivolja
Torkad oregano
Torkad timjan
Salt och peppar

Gör så här:

Skala gul lök och vitlök. Lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en mixer. Mixa det grundligt till en slät sås.

När det är dags att tillaga pizzan är det bara att kavla ut degbollarna och bred ut tomatsåsen. Använd den topping som du själv tycker är godast.

Källa: Weber

Liknande produkter:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Cervera Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel