Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Guide för att välja den bästa kockkniven 2024

Kockkniven är tveklöst det köksredskap som har störst betydelse för rolig matlagning. Ingen blir glad av en trött kniv med dålig kvalitet, därför har vi här valt ut de modeller som är bäst - bara att klicka hem!

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Kai
Shun Classic
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Kniv med 65 lager damaskusstål från den japanska knivmästaren Kai.
Bästa premium
Miyabi
Birch 5000 MCD Gyutoh
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Omtyckt proffskniv som inte lämnar något i övrigt att önska.
Bästa budget
Wüsthof
Classic Ikon Kockkniv
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Gedigen kniv som är tillverkad i Tyskland.
Bästa långa
Global
NI Kockkniv
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Kockkniv med extra långt blad som är handslipat.
Bra val
Tamahagane
San Tsubame Kockkniv
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Högkvalitativ kökskniv med klassisk utformning och hållbart handtag.

bästa kockkniven

Med en riktigt bra kockkniv kommer matlagningen bli både roligare och mer effektiv. Globals knivar är mycket populära och placerar sig högt i jämförande tester.

Bäst i test
Bäst i test

Kai
Shun Classic

Kniv med 65 lager damaskusstål från den japanska knivmästaren Kai.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kai
Shun Classic

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kniv med 65 lager damaskusstål från den japanska knivmästaren Kai.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 20,5 cm
  • Handtag i björk

Produktöversikt

Kai är en japansk supertillverkare av köksknivar, alla knivan från Kai håller otroligt hög kvalitet och lever alltid upp till förväntningarna. Kockkniven Shun Classic är inget undantag, den har blivit hyllad av såväl professionella som hemma-kockar. Dessutom har den fått väldigt många positiva recensioner från nöjda kunder. Kniven har ett blad med en kärna av V10-Goldstål som sedan är omgärdat av 32 lager rostfritt stål av något mjukare sort. Kniven är tillverkad för hand och har ett vackert handtag i svartbetsat björkträ.


Bästa premium
Bästa premium

Miyabi
Birch 5000 MCD Gyutoh

Omtyckt proffskniv som inte lämnar något i övrigt att önska.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Miyabi
Birch 5000 MCD Gyutoh

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Omtyckt proffskniv som inte lämnar något i övrigt att önska.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 20 cm
  • Material: Rostfritt stål
  • Vikt: 195 gram
  • Tillverkad i Japan
  • Handtag i björk

Produktöversikt

Denna exklusiva kniv från mästarna på Miyabi är både vacker och kompetent. Den har blivit utsedd till Bäst i Test av Aftonbladet när de gjorde ett jämförande test av kockknivar, i juryn satt yrkeskockar som ställde höga krav på de testade knivarna. Kniven har ett blad som mäter 20 centimeter, tillräckligt stort för att du ska kunna hacka och skära större mängd livsmedel åt gången.

Bladet har en kärna av MC63 Micro Carbide pulverstål vilket ger en hårdhet på cirka 63 HRC. Kärnan är sedan omgärdad av flera lager rostfritt stål med vacker, hamrad finish. Slipvinkeln på 19° ger en otrolig skärpa. Handtaget är tillverkat i masurbjörk och ligger skönt i handen samtidigt som det ger ett säkert grepp.


Bästa budget
Bästa budget

Wüsthof
Classic Ikon Kockkniv

Gedigen kniv som är tillverkad i Tyskland.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Wüsthof
Classic Ikon Kockkniv

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Gedigen kniv som är tillverkad i Tyskland.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 20 cm
  • Material: Rostfritt stål
  • Finns i svart och vitt

Produktöversikt

Tyska Wüsthof har tillverkad knivar av hög kvalitet sedan början på 1800-talet. Det är ett familjeföretag som fortfarande drivs av samma släkt. Knivserien Classic innehåller eleganta knivar av klassiskt snitt som fungerar lika bra för hobbykockar som för proffs. Bladet är tillverkat i rostfritt stål som är specialtempererat vilket ger bättre hållbarhet och uthållighet. Handtaget går att få i antingen svart eller vitt.

Se priser på Wüsthof Classic Ikon Kockkniv


Bästa långa
Bästa långa

Global
NI Kockkniv

Kockkniv med extra långt blad som är handslipat.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Global
NI Kockkniv

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kockkniv med extra långt blad som är handslipat.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 26 cm
  • Olivslipning
  • Ergonomisk design

Produktöversikt

De flesta känner säkert til Global och vilka fantastiska knivar de tillverkar. Denna kockkniv är en mycket omtyckt modell som fått flera positiva omdömen från nöjda kunder. Den har ett extra långt blad som mäter 26 centimeter, bladet är något tjockare än vad de klassiska Global-knivarna har vilket ger bra styvhet och stadga. Den så kallade olivslipningen gör att inget fastnar på bladet när du skär. Handtaget är ergonomiskt utformat och ligger riktigt bra i handen.


Bra val
Bra val

Tamahagane
San Tsubame Kockkniv

Högkvalitativ kökskniv med klassisk utformning och hållbart handtag.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Tamahagane
San Tsubame Kockkniv

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Högkvalitativ kökskniv med klassisk utformning och hållbart handtag.

Produktegenskaper

  • Kärna i VG5-stål
  • Hållbart och vattentåligt handtag
  • Välbalanserad

Produktöversikt

Denna stilrena kockkniv från Tamahagane är en klassisk modell som passar perfekt till det mesta i köket. Tack vare att den har ett lite längre blad fungerar den även till lite större råvaror. Knivens blad är tillverkat av en kärna i VG5-stål, som är omklädd av två lager SUS410-stål. 

Handtaget är tillverkat av micarta som är ett hållbart och vattentåligt material. Detta är ett hygieniskt materialval som passar väl i köksmiljöer. I handtaget finns även en vikt monterad för att kniven ska få en perfekt balans oavsett vilken storlek bladet har. 

Se priser på Tamahagane San Tsubame Kockkniv


kockkniv bäst i test

Hitta den bästa kockkniven

Vill du bli en mästerkock? Med rätt kockkniv kommer du lyckas bättre i köket. Chansen finns att imponera på gäster och matlagningen blir också enklare och bekvämare. Vi har koll på de kockknivar som visat sig bäst i test och vad du ska tänka på inför köpet.Skärpan brukar vara den första saken som folk tar upp gällande kockknivar. Är kniven inte tillräckligt vass blir det besvärligt att skära. Om den däremot skär med lätthet genom kött och andra tillbehör kan arbetet vid skärbrädan bli ett rent nöje. Det är också viktigt att kniven behåller skärpan länge, utan att ställa alltför hårda krav på underhåll och varsam hantering. Kockkniven måste också ha ett behagligt grepp. Sist men inte minst är priset en väldigt avgörande faktor.

  • Skärpa
  • Greppvänlighet
  • Pris

Kockknivar som är vassast i test

Knivtillverkare brukar lyfta fram skärpan hos sina produkter. Knivar demonstreras ofta på olika imponerande sätt. Kanske skär de igenom olika grönsaker utan något som helst motstånd. Främst är det materialvalet som avgör egenskaperna. Kockknivar brukar tillverkas av stål, antingen kolstål eller rostfritt stål. Vad som utmärker kolstål är att det kan göras oerhört vasst, men har en tendens att tappa skärpan snabbare än rostfritt stål. Kolstål oxiderar också över tid, medan rostfritt stål har en förmåga att hålla sig blankt och fint.

Japanskt kolstål är ett bra val

Japanskt kolstål har fått mycket uppmärksamhet för kockknivar. Tack vare hårdheten går det att smida eggen väldigt tunn. Resultatet är en kniv som verkligen blir rakbladsvass och inte sällan presterar bäst i test för just skäregenskaper. Däremot bör du också veta att en tunn egg blir känslig. För sådana knivar är det lätt att eggen tar skada om kniven hanteras ovarsamt. Klassiska kockknivar med något mjukare stål brukar tåla betydligt tuffare tag. Nackdelen är att de heller inte blir riktigt lika bra på att skära.

HRC-värdet anger stålets hårdhetsgrad

För de allra flesta kockar lönar sig en medelväg där hög skärpa och hållbarhet är i balans. Ett bra tips är att titta på knivens HRC-värde. Det berättar om stålet är antingen hårt eller mjukt. Ju högre HRC, desto hårdare är stålet. Kvalitetsknivar ligger ofta mellan 55 och 65. Tänk även på att knivarna måste förvaras på rätt sätt för att behålla sin skärpa. De får absolut inte skrapa mot andra knivar eller köksverktyg, så använd ett knivblock eller kanske en magnetremsa på väggen.

Bästa greppet för kockknivar

Vad som är viktigast är att välja en kniv som passar ens egna händer. Det kan variera stort från person till person. Dels har vi olika stora händer, och dels har vi olika teknik för att använda knivar. Den ska ligga skönt i handen och ha en god balans. I så fall minskar risken att slita ut sina händer och handleder, ens om man arbetar flitigt vid skärbrädan.

Välj ett ergonomiskt handtag

Handtaget ska alltid vara utformat för att ge ett fast och stabilt grepp, även när händerna är blöta. Det är viktigt för säkerheten. Billiga kockknivar har ofta plasthandtag, medan premiumval ofta använder behandlat trä, till exempel björk eller valnöt. Utseendet på handtaget är en annan sak att väga in, men det bör inte prioriteras lika högt som ett ergonomiskt och bekvämt grepp.

vilken är den bästa kökskniven

Ergonomiska handtag ger bra grepp även när händerna är blöta. Här syns testvinnande knivar från Global vilka är kända för sitt välbalanserade och fina handtag.

Olika prisklasser

Prisskillnaden är stor för olika kockknivar. Det finns budgetmodeller för ett par hundralappar och riktigt exklusiva modeller som kostar flera tusenlappar. De allra flesta användare kommer långt med en kockkniv på runt tusenlappen. En bra grundregel är att spendera mer om du tänkt använda kniven ofta och mycket.

Premiumknivar

För mer exklusiva knivar betalar du mycket för varumärket och hantverket. Till exempel har många japanska knivar en otrolig tradition och tillverkas fortfarande för hand av skickliga hantverkare, vilket förstås kostar extra. När priset är högt blir det viktigt gå igenom tester på nätet och se vilka märken som fått allra bäst recensioner.

Budgetknivar

Billiga knivar brukar ha klart sämre egenskaper. Däremot svider det inte lika mycket att behöva byta ut en sådan kniv om den börjar bli svår att hålla vass, samtidigt kommer du behöva byta ut en billig kniv oftare då kvalitetsknivar kan hålla i flera generationer. En annan sak som utmärker budgetknivar är att de ofta har plastiga handtag och ofta är lite mindre bekväma att arbeta med jämfört med dyrare prisklasser.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Cervera Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel