Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

HItta den bästa gjutjärnspannan 2024

Gjutjärn är känt för dess långa livslängd och höga temperaturtålighet. Om du tar hand om den på rätt sätt får du en panna som inte bara ger ett fantastiskt resultat, utan också kan hålla i flera år.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Skeppshult
Professional S
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Testvinnande gjutjärnspanna med 25 års garanti.
Bästa grillpanna
Skeppshult
Traditional
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Grillpanna i gjutjärn från Skeppshult.
Bästa lätt gjutjärn
Ronneby Bruk
Ultra Light Professional
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Stekpanna i lätt gjutjärn från Ronneby Bruk.
Bästa traktörpanna
Skeppshult
Traditional Traktörpanna
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Traktörpanna i gjutjärn med glaslock och trähandtag.
Bästa pannkakspanna
Skeppshult
Traditional Pannkakspanna
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Pannkakspanna i gjutjärn från Skeppshult.

Bilden föreställer handtaget till en Skeppshult gjutjärnspanna.
Skeppshult är en anrik svensk tillverkare av produkter i gjutjärn.

Bäst i test
Bäst i test

Skeppshult
Professional S

Testvinnande gjutjärnspanna med 25 års garanti.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Professional S

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Testvinnande gjutjärnspanna med 25 års garanti.

Produktegenskaper

  • Testvinnare
  • FSC-certifierad
  • Jämn värmespridning
  • Lång livslängd
  • 25 års garanti

Produktöversikt

En rejäl gjutjärnspanna på 28 cm från svenska Skeppshults. Handtaget är tillverkat av rostfritt stål med ett vackert och praktiskt handtag av bok, så att du slipper bränna dig. Tack vare en botten på 5 mm sprider pannan värme bra och ger dig en fin yta. Den är behandlad med ekologisk svensk rapsolja, för att få en naturlig non stickyta.

Den går att använda på alla typer av värmekällor – från induktionshäll till öppen eld. Pannan kan till och med köras i ugnen upp till 250°C.
Gjutjärnspannor är ofta kända för deras långa livslängd, det gäller även denna tåliga stekpanna. Alla Skeppshults gjutjärnspannor har dessutom 25 års garanti.


Bästa grillpanna
Bästa grillpanna

Skeppshult
Traditional

Grillpanna i gjutjärn från Skeppshult.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Traditional

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Grillpanna i gjutjärn från Skeppshult.

Produktegenskaper

  • Funkar på alla värmekällor
  • Ger fina grillränder
  • Tålig
  • Handtag i bokträ

Produktöversikt

Grillpanna av gjutjärn från Skeppshult. Företaget gjuter sina gjutjärnsprodukter i egna gjuterier i Småland, och eftersom det görs för hand får alla produkter ett eget utseende. Pannan kan användas på alla typer av värmekällor.

Pannan är 28 cm och ger dig fina grillränder när du använder den. Genom en botten på 5 mm sprids värmen också jämnt och du får en fin yta på det du tillagar. Handtaget är tillverkat av FSC-certifierad bok, och gör så att du inte bränner dig när du tar i det. Som med alla gjutjärnsprodukter från Skeppshult har du 25 års garanti. Se till att sköta den rätt, så har den otroligt bra livslängd.


Bästa lätt gjutjärn
Bästa lätt gjutjärn

Ronneby Bruk
Ultra Light Professional

Stekpanna i lätt gjutjärn från Ronneby Bruk.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Ronneby Bruk
Ultra Light Professional

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Stekpanna i lätt gjutjärn från Ronneby Bruk.

Produktegenskaper

  • Låg vikt
  • Ugnssäker upp till 220 °C
  • Fungerar på alla typer av värmekällor

Produktöversikt

Söker du efter en lättare gjutjärnspanna är denna från Ronneby Bruk modellen för dig. Den har samma stekegenskaper men en betydligt lägre vikt. Med hjälp av nya gjutningstekniker har man kunnat skapa tunnare och lättare modeller, utan att tappa egenskaperna hos gjutjärnspannor. Den tunnare utformningen gör också att den värms upp fortare.

Med virvelslipad stekyta som ger en jämn fördelning av värmen. Pannan har en något större bottenyta och kanter som är raka och något lutande. Den går att använda på alla typer av värmekällor. Tillverkaren rekommenderar att man använder sig av medelvärme på vanlig spis, och ännu lägre på induktion, för att få bra resultat och undvika att maten du steker fastnar i pannan.

Ultra Light Professional har behandlats med en unik ytbehandling bestående av vegetabilisk olja i hög temperatur. Den blir bara bättre och vackrare med åren, och sköts den rätt kan den användas av flera generationer.

Se priser på Ronneby Bruk Ultra Light Professional


Bästa traktörpanna
Bästa traktörpanna

Skeppshult
Traditional Traktörpanna

Traktörpanna i gjutjärn med glaslock och trähandtag.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Traditional Traktörpanna

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Traktörpanna i gjutjärn med glaslock och trähandtag.

Produktegenskaper

  • Lång livslängd
  • Tål höga temperaturer
  • Praktiskt lock

Produktöversikt

En rejäl traktörpanna i gjutjärn från Skeppshult. Med en traktörpanna får du en kombination av en stekpanna och en kastrull. Pannan kommer också med ett glaslock som låter dig stänga in smaker och vätska. Det hjälper också värmen att stanna kvar.

Med en bottenyta på 23 cm och en tjocklek på 5 mm sprids värmen jämnt och ger maten en fin yta. Pannan är behandlad med kravmärkt rapsolja som ger dig en naturlig nonstick-yta utan att tillföra några kemikalier. När man använder den avger panna också en liten mängd hälsosam mängd järn till maten. Kan användas på alla typer av värmekällor.

Notera att pannan kommer i flera olika storlekar. 

Se priser på Skeppshult Traditional Traktörpanna


Bästa pannkakspanna
Bästa pannkakspanna

Skeppshult
Traditional Pannkakspanna

Pannkakspanna i gjutjärn från Skeppshult.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Traditional Pannkakspanna

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Pannkakspanna i gjutjärn från Skeppshult.

Produktegenskaper

  • Låga kanter
  • Optimal för pannkaksstekning
  • Jämn temperatur
  • Hållbar

Produktöversikt

En praktisk och tålig pannkakspanna från Skeppshult. Med en botten på 5 mm sprids värmen mycket bra och du kan enkelt få en fin yta på det du steker. Pannans låga kanter gör den optimal till att steka pannkakor i men kan användas till mycket annat också, till exempel omelett.

Den är förbehandlad med kravmärkt svensk rapsolja så den får en vacker svart färg och en naturlig non stick-yta som gör det lätt att steka. Tar du hand om pannan på rätt sätt har du en panna som kan hålla i generationer. Precis som med resten av Skeppshults sortiment så erbjuder de 25 års gjutjärnsgaranti.

Se priser på Skeppshult Traditional Pannkakspanna


Bilden föreställer två gjutjärnspannor.
Sköter du en gjutjärnspanna rätt kan de hålla i flera år. Pannan som vi utsett till bäst i test kommer från Skeppshult och har ett handtag av bok.

En gjutjärnspanna kan vara en riktig vän för livet. Den blir bara vackrare och bättre med åren om du sköter den på rätt sätt. En panna av gjutjärn är mycket tålig och tack vare porerna i pannans yta fördelas fettet jämnt och ger dig en fin yta på det du steker. Som bäst blir det om du steker i mycket fett.

Fördelar med gjutjärn:

  • Håller i flera generationer
  • Kan ställas in i ugn
  • Du kan använda alla typer av redskap i dem
  • Har en jämn och god värmefördelning
  • Tillför en hälsosam och god dos järn till maten

När du steker avsöndras också en liten mängd järn, som ger en god smak till exempelvis köttbitar. Tänk på att livsmedel med högre syrlighet kan däremot få en otrevligare smak av järnet.

Letar du efter en gjutjärnsgryta? Läs vår köpguide.

Så sköter du om en gjutjärnspanna

Skötselråd för att behålla en bra stekpanna i gjutjärn
Gjutjärnspannor finns i flera olika storlekar och modeller. De kräver lite speciell skötsel, men gör du det rätt kan pannan hålla i generationer.

Rengöring

Den regelbundna rengöringen av en gjutjärnspanna är egentligen mycket enkel. Efter varje användning torkar du den och diskar du ur den med vatten och en diskborste eller mjuk svamp. OBS! Använd EJ diskmedel. En köksprodukt av gjutjärn ska inte diskas i maskin eller med diskmedel då detta bryter ner oljan och tar bort dess non stick-yta.
Efter detta ska du vara noggrann med att torka ur den. Sätter du in den i skåpet våt så kan den börja rosta. Sätt gärna tillbaka den på plattan och låt den torka från värmen där. Efter den torkat kan du ta en bit hushållspapper och smörja in den med lite olja.

Har du råkat få diskmedel i pannan? Skölj av den med vatten och bränn in den på nytt. Se längre ner hur du gör det.

Grundläggande rengöring

Oftast räcker det med den regelbundna skötseln av gjutjärnspannan, men om det fastnar matrester och den ser allmänt ofräsch ut kan det vara dags för en mer grundläggande rengöring. 

Gör då så här:

  • Lägg pannan i en kall ugn och sätt den på 250°C
  • Låt pannan stå i ett par timmar
  • Stäng av ugnen och låt pannan stå och svalna i ugnen
  • Ta ut pannan och borsta av matresterna med en torr hård borste. 

Du kan också göra rent den när den står på spisen. Gör så här:

  • Häll salt i pannan så du fyller botten
  • Skrubba pannan med en mjuk kökssvamp medan pannan är på så att matresterna lossnar
  • Skölj pannan med vatten och torka den med papper
  • Smörj in den med olja så den får tillbaka en fin yta

Se hur du både rengör och tar bort rost från en gjutjärnspanna i videon ovan.

Bränna in

När man pratar om gjutjärn talar man ofta om att de måste brännas in. Att bränna in pannan innebär att man förser den med dess naturliga non stick-yta genom att smörja in den med olja och köra den på hög värme. Ofta är den redan inbränd när du köper den, men mister pannan sin färg kan man behöva bränna in den på nytt. Börjar pannan bli grå eller att mat bränner fast kan du behöva bränna in den på nytt.

Gör så här:

  • Diska pannan noga med varmt vatten, men undvik diskmedel
  • Låt den torka genom att låta den stå på plattan på svag värme
  • Smörj in den med hushållspapper och lite olja
  • Sätt den på plattan med hög värme
  • När pannan sugit åt sig fettet smörjer du in den igen
  • Upprepa detta tills pannan inte suger åt sig fett längre. Den är då mättad och du kan låta den svalna och torka bort det fett som inte sugits upp.

Källa: Land

Har din panna fått rost?

Blir det fukt kvar efter du rengjort pannan kan det lätt bildas rost. Händer detta är inte pannan förstörd, du måste bara fräscha upp den på rätt sätt. Först måste du göra rent pannan grundligt, ta bort rosten och sedan bränna in den på nytt.

Gör rent pannan från matrester med varmt vatten och en diskborste. Skrubba den sedan med stålull eller en stålborste för att ta bort rosten. Efter detta bränner du in den på nytt och smörjer in den med olja igen. Den får då tillbaka sin vackra yta och mörka färg.

Vilken sorts panna passar dig bäst – en lätt eller en liten?

På dagens marknad finns det flera sorters gjutjärnspannor, så det finns något som passar alla.

Lätta gjutjärnspannor

Vanliga pannor av gjutjärn är mycket tunga, men med modern ny gjutningsteknik har man kunnat framställa modeller som inte väger alls lika mycket. De har dock alla de goda egenskaperna hos de andra pannorna. Eftersom pannorna inte är lika tjocka tar det inte heller lika lång tid för dem att värmas upp. Tillverkare som gör denna typ av lätta gjutjärnspanna är till exempel Satake och Ronneby Bruk.

Olika storlekar

Likt vanliga stekpannor finns gjutjärnspannor i flera olika storlekar. Skeppshult har till exempel gjutjärnspannor i storlekarna 18, 24, 26, 28 och 36 cm. Kanske det är värt att satsa på en stor hemma, och en liten som du kan ha med dig ut när du vill steka över öppen eld?

Använd gjutjärnspannan ute – sätt den på grillen

Eftersom gjutjärn klarar av mycket höga temperaturer kan produkterna också ställas över öppen eld. Detta innebär att du kan använda en gjutjärnspanna direkt på grillen för att steka kött eller grönsaker.
Du kan också ta med dem ut och laga mat ute i det fria över öppen eld. Varför inte ta med pannkakssmet och steka dem i skogen? Då får maten en extra god smak både från pannan och den fria luften.

Välkända tillverkare av gjutjärnspannor

Skeppshult

Ett anrikt svenskt gjuteri i Skeppshult Småland. De har varit verksamma sedan 1906 och använder sig av gamla traditioner och stor hantverksskicklighet för att producera sina gjutjärnsprodukter. Arbetet utförs för hand så att alla produkter får ett eget unikt utseende.

Företaget eftersträvar ett mer miljövänligt arbetssätt, och de produkter som inte håller måttet smälts ned på nytt för att kunna på nya pannor. I deras sortiment finns bland annat kokkärl, grytor, stekpannor, traktörpannor, wok-pannor, grillpannor och grillplattor.

Satake

En stor tillverkare av knivar med riktigt hög kvalitet, som uppskattas av såväl professionella som amatörer. Men de gör också produkter av gjutjärn. De erbjuder bland annat flera produkter i lättviktsgjutjärn, som har en mycket lägre vikt men ändå alla de goda egenskaperna. Utöver dessa kan du också finna rejäla grytor och wokar av gjutjärn i deras sortiment.

Se också våra köpguider om

Gjutjärnsgrytor

Stekpannor

Sauteuser

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Cervera

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel